4de Molenkampioenschap

Boogschieten op de HUISEKOUTERMOLEN

Op zaterdag 3 september 2022 organiseren de molenaars van de Huisekoutermolen en de Koninklijke Nationale Bond der Belgische Wipschutters voor de vierde maal een “Molenkampioenschap Boogschieten”. Die dag zal de molen gebruikt worden als staande wip en hiermee een bijzondere gebeurtenis van weleer onder de aandacht brengen.

Een van de wieken zal voor de gelegenheid uitgerust worden met een sprang en kooi om tot een staande wip te komen, zoals op de ets “De Sint-Joriskermis” van Pieter Bruegel de Oude (ca. 1559)

Deze wedstrijd staat open voor schutters die lid zijn van een erkende schuttersvereniging.

Genieten van folklore

Bezoekers kunnen met een drankje en/of een hapje uit onze molenbar genieten van een authentieke rustige sfeer van vroeger, waar je bij de molenaar op verhaal kon komen en waar er altijd een glas voor je klaar stond. Molenaars waren die typische plattelandsfiguren die een bijzonder aanzien hadden. Ze kenden de natuurlijke grondstoffen als geen ander, waren vernuftige techniekers, en wisten alles van weer en wind. Ze waren een soort referentie voor de lokale bevolking. En de molenaars hadden ook een goed zicht op wat er zich in het dorp afspeelde. Zo werd de molen  ook bij dorpsfeestelijkheden betrokken.”

Boogschutters

Bram Uvyn (secretaris generaal KNBBW): We willen met onze federatie heel graag meewerken aan dit evenement. Het brengt ons terug naar hoe het boogschieten vroeger was en biedt ons de kans de historische en traditionele kant van onze schutterssport te benadrukken. Tegelijkertijd krijgen we een opportuniteit om onze sport eens vanuit een andere invalshoek in de kijker te zetten en binnen een zeer amicale sfeer toch een wedstrijd te organiseren.

Wil je dus graag eens zien hoe het moderne boogschieten op de staande wip kruist met het historische? Dan moet je zeker eens langs komen om onze schutters hun kunsten op de molen te komen bewonderen!

Praktisch

Adres: Molenstraat, 9750 Huise (straat verkeersvrij, te voet te bereiken vanaf de Kloosterstraat of Wannegemstraat)

aanvang wedstrijd: 9u30 tot 18u

inschrijven wedstrijd: Bram Uvyn, bram.uvyn@telenet.be

vzw Oost-Vlaamse Molens

Wil je ons molenerfgoed steunen, dan kan je lid worden van de vzw Oost-Vlaamse Molens voor 25 EUR; Per kalenderjaar verschijnen 4 nummers van ons molenmagazine.

Ook via https://www.herita.be/nl/huisekoutermolen kan je ons steunen.

Wil je nog meer, volg onze molenaarscursus en ontdek een boeiende hobby!

meer info op www.vlaamsemolens.com

Meta Data

Title: 4de Molenkampioenschap
Date Posted: Wed, July 20, 2022
Posted By:
Category: Uncategorised

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial