De nacht van de Huisekoutermolen.

Persbericht: Erfgoeddag 24-25 april – Huisekoutermolen – Kruisem




Op 24 en 25 april vindt de 20ste editie van de Erfgoeddag plaats. Dit jaar staat de Erfgoeddag in het teken van De Nacht.

De vzw Oost-Vlaamse Molens neemt deel aan de Erfgoeddag op een bijzondere manier. Tijdens de nacht van zaterdag 24 naar zondag 25 april zal de Huisekoutermolen in Kruisem de hele nacht draaien in een bijzondere nachtverlichting. Kom kijken of volg het malen live op facebook.

Nachtmalen

Peter Van Hee, vrijwillig molenaar op de Huisekoutermolen: “We speelden al lang met het idee om de molen eens ’s nachts te laten draaien, maar het kwam er nooit van. Dat de Erfgoeddag in het teken van de nacht stond, was voor ons de aanzet om het nachtmalen eindelijk te realiseren. Als je weet dat er gemiddeld maar 100 dagen in Vlaanderen zijn waarbij er genoeg wind is om te malen, dan kan je als molenaar enkel genoeg productief zijn als je ook ’s nachts maalt. Windmolens draaiden dus heel vaak ’s nachts. Tijdens de “erfgoednacht” van zaterdag 24 april brengen we dit in herinnering. Ik zal als molenaar, net zoals destijds, de nacht doorbrengen in de molen.”

Alain Goublomme (voorzitter Oost-Vlaamse Molens): “Molenaars sliepen vroeger vaak in hun molen. Onder hun matras lag het luitouw waar normaal de zakken graan mee gehesen werden. Zodra er wind was, trok het raderwerk van de wieken aan het touw en werd de molenaar wakker gemaakt om te malen.”

Kruisem Verlicht

Zaterdagnacht kan je de molen vanop grote afstand zien draaien. Daarvoor zorgt Kruisem Verlicht. Kruisem Verlicht is een burgerinitiatief van Kruisemse inwoners dat sedert november vorig jaar allerlei acties opzet om de inwoners met elkaar te verbinden (lees: “te verlichten”) in deze coronadagen. Zaterdagnacht zal Kruisem Verlicht de molen kleurrijk verlichten. Ook wordt live video gestreamd op de facebookpagina van Kruisem Verlicht zodat je ook thuis vanuit je zetel kan kennis maken met dit bijzondere fenomeen.

Jens Pas, initiatiefnemer bij Kruisem Verlicht: “Er staan momenteel drie molens op het grondgebied van Kruisem en al vanaf het begin van onze acties vroegen we ons af hoe de molens zouden kunnen bijdragen tot het verbinden van onze deelgemeentes. Met de erfgoednacht hebben we de kans om al één molen letterlijk te verlichten. Molens en zeker ook molenaars spreken tot de verbeelding. We nodigen ook de inwoners uit om een kijkje te nemen nabij de molen of om de wandeling te maken die de molenaars hebben uitgestippeld en je op onze website kan vinden.”

De aanwezigheid van molens op onze Vlaamse velden, zorgt ervoor dat het landschap errond niet zomaar herbestemd kan worden. De molens zijn hiermee de bewakers van onze natuur. Ze zijn uiteraard ook erfgoed. Erfgoed zorgt ervoor dat we ons kunnen identificeren, dat we zorg dragen, ook naar de toekomst toe. In tijden van een zeer mager cultureel aanbod is deze erfgoeddag dan ook meer dan ooit een verbindingsdag of zoals Kruisem Verlicht zegt: een dag (en nacht) om te verlichten.

Praktisch

  • Vanaf 18u starten de molenaars met hun voorbereidingen, zal de molen draaien en er op diverse momenten gemalen worden.
  • De feeërieke verlichting valt te bewonderen vanaf zonsondergang, wat rond 21u zal zijn. Vanop grote afstand zie je dan de molen in heldere kleuren. Voor de pers: vanaf dit tijdstip kan mooi beeldmateriaal verzameld worden.
  • Je kan in bubbels van maximaal vier personen, met mondmasker wandelen rond de molen. De molen en het terrein errond zelf kan niet betreden worden omwille van de coronamaatregelen.
  • Wie wil, kan kiezen voor een wandeling in de ruimere omgeving die langs de molen passeert. Je kan de molen vanop meerdere locaties zien schitteren in het landschap.  Vind de wandelroute op de website van Kruisem Verlicht.
  • Hou rekening met de avondklok (van 0 tot 5 uur) als je zaterdagavond komt kijken.

Enkele weetjes

  • De Huisekoutermolen is niet de originele molen op die locatie. Dat was Cnuddes molen, een stenen molen die echter in 1851 afbrandde. Het was de vrederechter Paul Bauters die in zijn geboortedorp Huise de Huisekoutermolen in 1971 opgetrokken heeft. Hij had een zwaar vervallen molen, die dateerde van 1512 van de gemeente Waregem gekocht en blies hem nieuw leven in te Huise.
  • De vzw Oost-Vlaamse Molens heeft de molen op dit ogenblik in erfpacht van de familie Bauters en zorgt voor het onderhoud en de ontsluiting van dit erfgoed.
  • Sinds 2016 is de molen maalvaardig.
  • De molen draait in principe elke eerste zondagnamiddag van de maand, op molendagen en op Open Monumentendag. Momenteel kan de molen echter niet bezocht worden als gevolg van de geldende coronamaatregelen. Op www.huisekoutermolen.be vind je de draaidagen.
  • Vanaf 29 mei tot 26 september organiseert de vzw Oost-Vlaamse Molens de tentoonstelling ‘Naar molens kijken’ in het Erfgoedmuseum te Ename. Je ontdekt er alles over de werking van de molen, over de molenaar en zijn reputatie en ervaart er hoe Latemse en Dendermondse schilders hun heimwee uitdrukten naar een verloren gegane wereld op mensenmaat.

Meer info op:

Perscontacten:

Molenaars die de nacht zullen doorbrengen op de molen:

Peter Van Hee  0475 62 91 42    peter.van.hee@telenet.be

Jos Hooghe        0475 75 75 30      hooghejos@hotmail.com

Kruisem Verlicht: Jens Pas 0475 77 51 60 jens@jenspas.be

Campagnebeeld

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial