De nacht van de Huisekoutermolen.

Persbericht: 2023 Nachtmalen op de Huisekoutermolen – Kruisem
Op 13 en 14 mei vindt de 4de Nachtmalen plaats.

Tijdens de nacht van zaterdag 13 naar zondag 14 mei zal de Huisekoutermolen in Kruisem de hele nacht draaien in een bijzondere nachtverlichting. Kom kijken of volg het malen live op facebook.

Nachtmalen

Als je weet dat er gemiddeld maar 100 dagen in Vlaanderen zijn waarbij er genoeg wind is om te malen, dan kan je als molenaar enkel genoeg productief zijn als je ook ’s nachts maalt. Windmolens draaiden dus heel vaak ’s nachts. Wij bfrengen dit opnieuw in herinnering.

Alain Goublomme (voorzitter Oost-Vlaamse Molens): “Molenaars sliepen vroeger vaak in hun molen. Onder hun matras lag het luitouw waar normaal de zakken graan mee gehesen werden. Zodra er wind was, trok het raderwerk van de wieken aan het touw en werd de molenaar wakker gemaakt om te malen.”

Zaterdagnacht kan je de molen vanop grote afstand zien draaien.

De aanwezigheid van molens op onze Vlaamse velden, zorgt ervoor dat het landschap errond niet zomaar herbestemd kan worden. De molens zijn hiermee de bewakers van onze natuur. Ze zijn uiteraard ook erfgoed. Erfgoed zorgt ervoor dat we ons kunnen identificeren, dat we zorg dragen, ook naar de toekomst toe. In tijden van een zeer mager cultureel aanbod is deze erfgoeddag dan ook meer dan ooit een verbindingsdag of zoals Kruisem Verlicht zegt: een dag (en nacht) om te verlichten.

Praktisch

  • Vanaf 18u starten de molenaars met hun voorbereidingen, zal de molen draaien en er op diverse momenten gemalen worden.
  • De feeërieke verlichting valt te bewonderen vanaf zonsondergang, wat rond 21u zal zijn. Vanop grote afstand zie je dan de molen in heldere kleuren. Voor de pers: vanaf dit tijdstip kan mooi beeldmateriaal verzameld worden.
  • Wie wil, kan kiezen voor een wandeling in de ruimere omgeving die langs de molen passeert. Je kan de molen vanop meerdere locaties zien schitteren in het landschap.  

Enkele weetjes

  • De Huisekoutermolen is niet de originele molen op die locatie. Dat was Cnuddes molen, een stenen molen die echter in 1851 afbrandde. Het was de vrederechter Paul Bauters die in zijn geboortedorp Huise de Huisekoutermolen in 1971 opgetrokken heeft. Hij had een zwaar vervallen molen, die dateerde van 1512 van de gemeente Waregem gekocht en blies hem nieuw leven in te Huise.
  • De vzw Vlaamse Molens heeft de molen sinds 2022 in volle eigendom. De vroeger eigenaars waren de familie Bauters.
  • Sinds 2016 is de molen maalvaardig.
  • De molen draait in principe elke eerste zondagnamiddag van de maand, op molendagen en op Open Monumentendag. Op www.huisekoutermolen.be vind je de draaidagen.

Meer info op:

Perscontacten:

Molenaars die de nacht zullen doorbrengen op de molen:

Peter Van Hee  0475 62 91 42    peter.van.hee@telenet.be

Jos Hooghe        0475 75 75 30      hooghejos@hotmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial